Huid & rimpel, Uncategorized

Geen stoomapparaat in de salon

Tijdens een gezichtsbehandeling wordt vaak gebruik gemaakt van een stoomapparaat, dit apparaat wordt ook wel een vapazone genoemd. De lange arm van het apparaat zorgt ervoor dat de stoom via een uitgang op het gezicht komt. Het wordt vaak ingezet om de poriën te ‘openen’ en de doorbloeding van de huid te stimuleren. 

In mijn salon zal je zo’n stoomapparaat niet tegenkomen, dit is een bewuste keuze.
Kort gezegd doet het stoomapparaat de huid meer afbreuk dan goed. Waarom wordt het apparaat dan zoveel toegepast in schoonheidssalons?

Eén van de redenen die genoemd wordt is dat door de warme stoom poriën ‘open’ gaan. Hierdoor zijn mee-eters makkelijker te verwijderen. Deze theorie gaat echter niet op. Poriën kunnen niet open of dicht gaan, er zitten geen spiertjes omheen die deze beweging kunnen veroorzaken. Een stoomapparaat verweekt wel de huid oppervlakkig, waardoor mee-eters iets makkelijker te verwijderen zijn. Maar er kan dan ook gekozen worden voor een lijnzaadpakking, dit verweekt de huid ook heel goed.

Een andere reden kan zijn, omdat het de doorbloeding stimuleert en dat klopt. Maar het brengt ook een andere nadelige effect met zich mee. Het zorgt er namelijk voor dat de huid uitdroogt. Door de hete stoom wordt de doorbloeding gestimuleerd, de bloedvaatjes in het gezicht verwijden, de huid zwelt iets op en wordt warm. Deze warmte wil de huid weer kwijt om weer op normale lichaamstemperatuur te komen. Dat doet de huid door vocht wat in de huid zit uit te zweten. Hierdoor gaat het vocht in de huid verloren, terwijl je dit daar graag wil houden en door dit vochtverlies droogt de huid juist uit. 
Vooral bij een vochtarme huid is dit apparaat helemaal niet geschikt. Door de verhoogde doorbloeding door de warme stoom blijft de huid vrij lang (soms uren) vocht afstaan aan de omgeving. Hierdoor wordt de huid nog vochtarmer dan dat ie al was. Wat resulteert in meer lijntjes in de huid en een zeer mat/dof uiterlijk, wat dan weer gehydrateerd moet worden met een goede crème.

Nog een andere reden kan zijn, dat de schoonheidsspecialiste hiermee een moment creëert om even de klant te laten ontspannen. Sommige schoonheidsspecialisten gaan zelfs even weg uit de salon. Dat mag absoluut niet, omdat een stoomapparaat ook weleens kan haperen waardoor er hete druppeltjes uitkomen i.p.v. stroom. Die hete druppels wil je niet op je gezicht, daarom moet een schoonheidsspecialiste er altijd bij blijven. Maar daarnaast zijn er ook genoeg mensen die de stoom helemaal niet lekker vinden in het gezicht. Dus die vinden er niets ontspannend aan. Kortom een apparaat dat echt niet nodig is in een salon.
  • Text Hover

Author


Avatar

ashin qwdhv

Schoonheidsspecialiste, docent schoonheidsverzorging en eigenaresse van Schoonheidthuis.nl