Is een lotion/tonic/toner nodig?

tonic een must?In de tijd dat ik mijn opleiding tot schoonheidsspecialiste volgde (15 jaar geleden) werd er altijd gezegd dat een lotion naast een reinigingsproduct belangrijk was om te gebruiken. Namelijk voor de volgende redenen: om de laatste make-up resten en reinigingsproduct te verwijderen, om de pH-waarde van de huid te herstellen en om de poriën te sluiten.

Om de laatste restjes make-up en reinigingsproduct te verwijderen
Hierover zijn de meningen sterk verdeeld. De ene kant vindt dit een verkooppraatje. Een argument is dat je een lotion, tonic of toner niet nodig bent als je een goed reinigingsproduct gebruikt wat je met water afspoelt. Door het water haal je immers de restjes er af en door je gezicht na te drogen met een handdoek is het zo goed als verwijderd.

De andere kant vindt het gebruik van een lotion, tonic of toner juist een must. En wel om die reden die gegeven wordt, namelijk het verwijderen van de laatste make-upresten en reinigingsproduct. Daarnaast wordt er ook als argument gezegd dat het hydraterend werkt en als er ook antioxidanten aan worden toegevoegd geeft het de huid wat extra’s.

Om de pH-waarde te herstellen
Dit was vroeger ook een goede reden, omdat men toen vaak zeep gebruikte als reinigingsmiddel. (Harde) zeep verhoogt namelijk de pH-waarde van de huid, waardoor het de huid juist schaadt.
Tegenwoordig zijn er veel meer milde reinigingsproducten en reinigingsproducten die in water oplosbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een face-wash. Deze zijn minder sterk van invloed op de pH-waarde van je huid, waardoor de huid zichzelf kan herstellen naar zijn juiste pH-waarde.

Het sluit de poriën
Dit klinkt als een soort einde van de reiniging, waarna er dan ook niets meer ‘binnen komt’
De structuur van een porie is bij de één wat meer zichtbaar dan bij de ander, dit heeft meer te maken met huidtype. Een porie kan van zichzelf niet open of dicht gaan, ook niet door een product.

 

Geef een antwoord