Een vochtarme huid

een vochtarme huidVaak denkt men dat een vochtarme huid een huidtype is, maar dat is niet zo. Het heeft te maken met de huidconditie. Zowel een vette als een droge huid kan daarnaast ook vochtarm zijn. De droge huid is eigenlijk altijd vochtarm, maar het kan ook zeker bij een vette – of gecombineerde huid voorkomen. Een vochtarme huid bevat te weinig NMF (Natrul Moisturizing Factor). NMF komt van nature voor in de bovenste laag (hoornlaag) van de huid en zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de huid op peil blijft. NMF is een mix van wateraantrekkende – en vochtvasthoudende stoffen en bevindt zich tussen de huidcellen. Hierdoor is de huid in staat om vocht vast te houden, waardoor de huid (hoornlaag) goed gehydrateerd lijkt. Helaas kan NMF ook vocht afstaan, dit gebeurd bijvoorbeeld na een warme douche, sauna of bepaalde weersomstandigheden. Het droogt de huid namelijk uit. Onze huid heeft daar wat op gevonden, namelijk huidvet (lipiden), dit legt een soort beschermlaagje over de huid wat de verdamping van vocht tegengaat.

Bij een droge huid is de talgproductie laag, waardoor de huid vocht verliest omdat het laagje huidvet minder goed aanwezig is. Dat verklaart gelijk waarom een droge huid eigenlijk altijd vochtarm is. Maar ook langdurig blootstellen aan warmte of verkeerde huidverzorging wordt vocht aan de huid onttrokken, ongeacht huidtype. Men kan het onder andere zien aan een vale huid, fijne lijntjes en een trekkerig gevoel aan de huid.

Om een vochtarme huid tegen te gaan, maar ook om het te voorkomen is het belangrijk om producten te gebruiken die ingrediënten bevatten waarvan bekend is dat ze vochtregulerend werken en/of het vermogen hebben om vocht vast te houden. Kijk allereerst naar producten waarop hydraterend of moisterizing staat. Soms zie je ook weleens “vochtinbrengende creme” op een verpakking staan, maar dit is eigenlijk niet juist. Vocht kun je namelijk niet inbrengen, als dat wel kon zouden we werken als een spons. Vervolgens kijk je naar de ingrediëntenlijst of je één of meerdere van de hieronder genoemde ingrediënten vindt. Dit zijn de meest voorkomende namen.

  • Glycerin: Dit kom je in heel veel producten tegen en werkt vochtregulerend.
  • Hyaluronzuur: Het werkt vochtregulerend en houdt vocht vast in de huid.
  • Jojoba olie: In de ingrediëntenlijst staat het onder Simmondsia chinensis oil vermeldt.
  • Butylene glycerol: Het helpt vochtverlies van de huid te voorkomen.
  • Tocopherol: Is een vitamine E en werkt onder andere vochtaantrekkend.
  • Ceramides: behoren tot de natuurlijke huidvetten en reguleren het vochtgehalte in de huid.

Daarnaast zijn er ook ingrediënten die meer een soort (film)laagje over je huid leggen. Dit zijn onder andere Dimethicone en Cylomethicone (beide afkomstig van siliconen). Ze geven de huid een zacht gevoel en voelen niet vet aan.

Geef een antwoord